I Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Dolny Śląsk jako lider w sektorze nutraceutyków, żywności prozdrowotnej i suplementów diety”
Częstochowa, ul. Zbierskiego 2/4
Celem konferencji będzie wymiana poglądów i idei młodych naukowców z całej Polski, a także możliwość nawiązania współpracy między naukowcami a przemysłem.
Zaplanowano niezwykle interesujące, rozwojowe i interdyscyplinarne tematy sesji:
- legislacja i proponowane zmiany w prawie dotyczące m.in suplementów diety,
- rola instytucji państwowych, w tym lokalnych, w nadzorze nad produktami żywnościowymi,
- etyka w produkcji suplementów diety i nutraceutyków,
- oświadczenia żywieniowe i zdrowotne,
- znaczenie prawidłowego żywienia i żywności prozdrowotnej,
- baza wartościowych surowców Dolnego Śląska,
- interakcje składników żywność-leki-suplementy,
- innowacyjne produkty z branży wprowadzane na rynek przez lokalne firmy,
- intensywnie rozwijająca się przedsiębiorczość w tej branży.
Kolejną częścią konferencji będzie panel dyskusyjny poświęcony “Bezpieczeństwu konsumentów w kontekście rozwoju nowych rodzajów żywności na Dolnym Śląsku” z udziałem przedstawicieli:
- środowiska naukowego,
- przedsiębiorców,
- władz samorządowych,
- farmaceutów,
- lekarzy,
- konsumentów.
W trakcie całego dnia konferencji producenci żywności funkcjonalnej z terenu Dolnego Śląska, wyselekcjonowani przez Komitet Organizacyjny Konferencji, będą mogli prowadzić prezentację swoich produktów.