Turystyka kulinarna na rzecz dziedzictwa kulturowego


MINIONA -

Campus Uczelni Vistula
Częstochowa, ul. Zbierskiego 2/4

Słowo od organizatorów:

Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula wraz z partnerem wydarzenia ma przyjemność zaprosić już po raz siódmy na konferencję naukowo-branżową poświęconą turystyce kulinarnej.

Wydarzenie odbędzie się w dniach 17 – 18.kwietnia 2024 r. i będzie przeprowadzone w formule stacjonarnej. Szczegóły w programie konferencji

Cel konferencji:

Celem tegorocznej konferencji jest prezentacja prac, wymiana poglądów oraz wspólna dyskusja nad kierunkami i perspektywami rozwoju turystyki kulinarnej Wymiana doświadczeń oraz prezentacja wyników badań dotyczących dziedzictwa kulinarnego w kontekście jego miejsca w dziedzictwie kulturowym w oparciu o wydarzenia związane z turystyką kulinarną.

Szczególne miejsce w tegorocznej edycji ma zaprezentowanie dobrych praktyk w wykorzystaniu potencjału dziedzictwa kulturowego w kształtowaniu turystyki kulinarnej. Wśród prelegentów i osób prowadzących warsztaty mamy czołowych ekspertów i praktyków wdrażających te dobre praktyki w działalność praktyczną.

Nasze działania pozwolą przedstawicielom Lot i Rot na podniesienie kompetencji w obszarze kreacji i wdrożenieprpfesjonalnych dzialan ukierunkowanych na rozwój ofert turystyki kulinarnej

Konferencja jest wydarzeniem cyklicznym – to już nasza ósma edycja!

Poprzednie konferencje podejmowały następujące tematy:

  • 2023 r – Turystyka kulinarna na rzecz zrównoważonego rozwoju
  • 2021 r. – Turystyka kulinarna – tradycja i innowacyjność.
  • 2020 r. – Edukacyjna rola turystyki kulinarnej w rozwoju regionalnym.
  • 2019 r. – Międzykulturowa turystyka kulinarna pokoleń.
  • 2018 r. – Kulinaria w kształtowaniu produktu turystycznego. Teoria i praktyka.
  • 2017 r. – Kulinaria – wizytówka regionów turystycznych.
  • 2016 r. – Miejsce żywności tradycyjnej w kulturze, turystyce i dietetyce.

Odbiorcy konferencji:

Wydarzenie jest skierowane do następujących grup odbiorców:

  • przedstawicieli sektora turystycznego i samorządów lokalnych,
  • przedstawicieli regionalnych organizacji turystycznych, stowarzyszeń, biur podróży, organizatorów i animatorów wydarzeń turystycznych,
  • producentów i dystrybutorów żywności tradycyjnej,
  • gestorów bazy hotelarskiej, agroturystycznej i gastronomicznej,
  • osób zainteresowanych rozwojem lokalnym, tworzeniem i wykorzystywaniem lokalnych marek turystycznych i kształtowaniem kanonu kuchni polskiej,
  • przedstawicieli nauki, badaczy, dydaktyków,
  • nauczycieli szkół średnich, studentów, uczniów branżowych szkół średnich.

 






Źródło:  https://vistulahospitality.edu.pl/conference/konferencja-pt-turystka-kulinarna-na-rzecz-dziedzictwa-kulturowego

Aktualizacja:  2024-02-08 12:33:31