ŻYWIENIE – ZDROWIE – EDUKACJA. Kulturowe i zdrowotne aspekty jedzenia


MINIONA -

Centrum Ekumeniczne
Częstochowa, ul. Zbierskiego 2/4

Akademia Zdrowego Żywienia, Uniwersytet Kijowski im. Borysa Hrynczenki, Koło Naukowe Historii Kultury i Edukacji bardzo serdecznie zapraszają na I Międzynarodową Interdyscyplinarną Konferencję Naukowo-Metodyczną poświęconą odżywianiu pt. Kulturowe i zdrowotne aspekty jedzenia, która odbędzie się w dniach 13–14września 2018 roku.

Proponowane obszary tematyczne:
1. Historia naturalna jedzenia;
2. Nowoczesne trendy w żywieniu i ich historyczne konotacje;
3. Sport i żywienie na przestrzeni wieków;
4. Psychologia zdrowia;
5. Psychologia odżywiania. Psychodietetyka;
6. Więziotwórcza wartość wspólnego stołu;
7. Edukacja żywieniowa;
8. Ekologia roślin, żywność ekologiczna;
9. Mity żywieniowe;
10. Odżywianie w religiach świata;
11. Żywieniowy savoir vivre w różnych kulturach; 12. Zwyczaje i narzędzia związane z przygotowaniem posiłku;
13. Jedzenie jako motyw w sztuce i literaturze;
14. Społeczne i kulturowe konsekwencje odżywiania;
15. WARSZTATY KULINARNE (np. kuchnia słowiańska, antyczna). Warsztaty odbędą się w urokliwym Grodzisku w Sopocie.

Celem konferencji jest interdyscyplinarna dyskusja nad kulturowymi i zdrowotnymi aspektami odżywiania. Do dyskusji zapraszamy technologów żywienia i żywności, psychologów, socjologów, kulturoznawców, antropologów, etnologów, religioznawców, filozofów, historyków, historyków sztuki i wszystkich innych przedstawicieli nauk humanistycznych zainteresowanych dyskusją na temat zwyczajów żywieniowych i ich rolą we współczesnym świecie. Konferencja będzie okazją do wymiany poglądów i doświadczeń. Warsztaty przewidziane są na 14 września 2018 roku.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 15 lipca 2018 roku na adres:
warsztatyedukacyjne@wp.pl






Aktualizacja:  2018-06-14 18:34:15