Konferencje naukowe 2018

 

ŻYWIENIE – ZDROWIE – EDUKACJA. Kulturowe i zdrowotne aspekty jedzenia.


-
Centrum Ekumeniczne
Gdańsk, Polanki 124 (zobacz na mapie)

Akademia Zdrowego Żywienia, Uniwersytet Kijowski im. Borysa Hrynczenki, Koło Naukowe Historii Kultury i Edukacji bardzo serdecznie zapraszają na I Międzynarodową Interdyscyplinarną Konferencję Naukowo-Metodyczną poświęconą odżywianiu pt. Kulturowe i zdrowotne aspekty jedzenia, która odbędzie się w dniach 13–14września 2018 roku.
Proponowane obszary tematyczne:
1. Historia naturalna jedzenia;
2. Nowoczesne trendy w żywieniu i ich historyczne konotacje;
3. Sport i żywienie na przestrzeni wieków;
4. Psychologia zdrowia;
5. Psychologia odżywiania. Psychodietetyka;
6. Więziotwórcza wartość wspólnego stołu;
7. Edukacja żywieniowa;
8. Ekologia roślin, żywność ekologiczna;
9. Mity żywieniowe;
10. Odżywianie w religiach świata;
11. Żywieniowy savoir vivre w różnych kulturach; 12. Zwyczaje i narzędzia związane z przygotowaniem posiłku;
13. Jedzenie jako motyw w sztuce i literaturze;
14. Społeczne i kulturowe konsekwencje odżywiania;
15. WARSZTATY KULINARNE (np. kuchnia słowiańska, antyczna). Warsztaty odbędą się w urokliwym Grodzisku w Sopocie.

Celem konferencji jest interdyscyplinarna dyskusja nad kulturowymi i zdrowotnymi aspektami odżywiania. Do dyskusji zapraszamy technologów żywienia i żywności, psychologów, socjologów, kulturoznawców, antropologów, etnologów, religioznawców, filozofów, historyków, historyków sztuki i wszystkich innych przedstawicieli nauk humanistycznych zainteresowanych dyskusją na temat zwyczajów żywieniowych i ich rolą we współczesnym świecie. Konferencja będzie okazją do wymiany poglądów i doświadczeń. Warsztaty przewidziane są na 14 września 2018 roku.


Opłata konferencyjna:

360 złotych

Organizatorzy konferencji:

Komitet naukowy:
prof. Ołena Bondarewa
prof. Ołena Jermołenko
prof. Maryia Bracka
prof. Franciszek Makurat
prof. Józef Tarnowski
prof. Artur Bracki
prof. Mariusz Ausz
dr Heorhij Łopatenko
dr Tadeusz Łapian
dr Anna Nawrocka
dr Kazimierz Jędrzejak
dr Radosław Breska
Komitet organizacyjny:
dr Anna Jarmołowska
dr Mariusz Brodnicki
mgr Katarzyna Semrau
mgr Agnieszka Niemirycz-Makurat
mgr Mateusz Ziętarski


warsztatyedukacyjne@wp.pl

Dyscypliny naukowe:

Historia i Archeologia, Socjologia, Technologia żywnoći i żywienia

Słowa kluczowe:

dietetyka, dawna kuchnia, kuchnia słowiańska, żywienie w sporcie, kuchnie dalekich krajów, mity żywieniowe

Lokalizacja konferencji

Pokaż w pobliżu:

Aktualizacja:  2018-06-14 18:42:17