(Nie)smak w tekstach kultury XIX–XXI wieku. Nie tylko o kulturze jedzenia i picia
Częstochowa, ul. Zbierskiego 2/4
Wydział Filologiczny Uniwersytetu Gdańskiego
Katedra Historii Literatury
Pracownia Badań nad Literaturą Zapoznaną i Mniej Znaną
mają zaszczyt zaprosić na ogólnopolską konferencję naukową
„(Nie)smak w tekstach kultury XIX–XXI wieku. Nie tylko o kulturze jedzenia i picia”.
TERMIN KONFERENCJI: 7–8 września 2018 roku
MIEJSCE OBRAD: Wydział Filologiczny UG, ul. Wita Stwosza 55, 80-308 Gdańsk
KONTAKT Z ORGANIZATORAMI: konferencja.niesmak@gmail.com
TERMIN NADSYŁANIA ZGŁOSZEŃ: 30 czerwca 2018 r.
Niesłabnące zainteresowanie problematyką szeroko rozumianego (nie)smaku, wieloaspektowość tego zagadnienia oraz jego złożoność stanowią wciąż pretekst do nowych i nowatorskich odczytań tekstów kultury, zarówno starszych, XIX-wiecznych, jak również najnowszych, inspirując do oglądu i dyskusji m.in. na spotkaniach konferencyjnych, sympozjach czy też w publikacjach naukowych.
Takie zadanie – tj. wymianę myśli, doświadczeń, a przede wszystkim najnowszych wyników badań dotyczących szeroko pojmowanego (nie)smaku – postawili przed sobą także organizatorzy konferencji (Nie)smak w tekstach kultury XIX–XXI wieku. Nie tylko o kulturze jedzenia i picia, zapraszając do współudziału w niej literaturoznawców, językoznawców, antropologów, kulturoznawców, psychologów, filmoznawców, teatrologów, medioznawców, teologów oraz innych znawców tematu z różnych ośrodków naukowych. Konferencję naszą projektujemy jako interdyscyplinarną i komparatystyczną. Zaznaczona w tytule kategoria (nie)smaku interesować nas będzie w różnorodnych aspektach, m.in. kulturowym, obyczajowym, estetycznym, etycznym, antropologicznym. Proponujemy namysł nad następującymi zagadnieniami, które nie wyczerpują jednak wszystkich możliwości, a są jedynie inspiracją do pogłębionej refleksji na ten temat:
- przez żołądek do serca;
- dieta, post, asceza (praktyki dla ducha i ciała);
- jedzenie: presja i opresja, zaburzenia odżywiania (bulimia, anoreksja);
- nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu (obżarstwo, alkoholizm);
- kulturowa funkcja jedzenia i picia, antropologia jedzenia;
- estetyka jedzenia: kultura i brak kultury jedzenia i picia;
- praktyki kulinarne i konsumpcyjne;
- społeczeństwo konsumpcyjne – obraz tożsamości ponowoczesnej, konsumpcja i przesyt kultury, kucharze i konsumenci kultury, konsumowanie jako manifest tożsamości;
- zwyczaje i mody żywieniowe, pokarm w kulturze, rytuałach i kontekstach religijnych;
- jedzenie, smak i niesmak jako inspiracje tematów literatury i sztuki, np. smak magdalenki;
- kulinarne preferencje bohaterów literackich;
- smaki uczuć i emocji, jedzenie jako metafora;
- estetyka ciała, cielesność (jesteśmy tym, co jemy);
- cielesność jako źródło fascynacji i obrzydzenia: teoria abjektu, uprzedmiotowienie
ciała, ułomności ciała, wstręt wobec starzenia i śmierci, pornografia, hedonizm,
obsesje, patologie;
- koszmar prokreacji, macierzyństwa i ojcostwa;
- przestrzenie smaku i niesmaku, wstrętu i obrzydzenia (restauracje, fastfoody,
od kuchni do wychodka), społeczne i kulturowe konteksty wstrętu i obrzydzenia,
obszary tabu, kultura powściągliwości;
- turystyka kulinarna;
- libacje, biby, zajadanie nudy, zapijanie robaka;
- jedzenie a tożsamość (płciowa, narodowa...), jedzenie jako znak oraz narzędzie komunikacji („czarna polewka”, szampan, afrodyzjaki itp.);
- przemiany zwyczajów kulinarnych i konsumpcyjnych;
- fizjologia smaku i niesmaku, prawa fizjologii a kulturowy gorset;
- ugotowane (uporządkowane, przetworzone) i surowe (dzikie, nieokiełznane);
- wstręt-nuda-mdłości-melancholia, wyparcie i sublimacja.
Zachęcamy także do dzielenia się autorskimi ujęciami proponowanej przez nas tematyki.
Na propozycje tematów i abstrakty (do 1000 znaków) oczekujemy do 30 czerwca 2018 r. Formularze zgłoszeniowe prosimy przesyłać na adres konferencja.niesmak@gmail.com
Decyzję o włączeniu referatu do refleksji konferencyjnej prześlemy do 31 lipca 2018 roku.
W przypadku dużej liczby zgłoszeń organizatorzy zastrzegają sobie prawo do ich wyboru.
Opłata konferencyjna obejmuje koszty materiałów konferencyjnych, obiadu i kolacji, bufetu kawowego w przerwach obrad oraz planowanej publikacji pozytywnie zrecenzowanych artykułów i wynosi 350 zł dla doktorantów i 400 zł dla pozostałych uczestników konferencji. Opłata konferencyjna nie obejmuje kosztów noclegu, służymy jednak pomocą w jego wskazaniu.