Jeść! - Uczta w kulturze
Częstochowa, ul. Zbierskiego 2/4
Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w I Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej z cyklu „Jeść!” pod tytułem „Uczta w kulturze”, która odbędzie się na Wydziale Filologicznym Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. W celu pogłębienia rozwijającej się nauki o kulturze jedzenia pragniemy zaproponować cykliczne seminaria oraz konferencje dotyczące tej tematyki.
Konferencja „Uczta w kulturze” skupiać się będzie na problematyce wspólnych spotkań przy stole i wynikających z nich kulturowych kontekstów. W kulturze polskiej biesiadowanie od zawsze było niezwykle ważnym elementem tradycji. Osławiona gościnność Polaków zakładała długie posiedzenia przy suto zastawionych stołach. Jak jest dzisiaj? Czy w czasach fast foodów możliwe są jeszcze prawdziwe uczty? Co zmieniło się w biesiadowaniu, kiedy powstały restauracje?
Interesuje nas bogata symbolika stołu, obejmująca zarówno sferę sacrum, jak i profanum. Chcemy przyjrzeć się – ważnemu w naszej kulturze – zjawisku uczt, ale także codziennym spotkaniom przy jedzeniu. Ważnym wydaje się też zwrócenie uwagi na podobieństwa oraz różnice między rolą uczty w kulturze polskiej i w innych kulturach.
Ciekawym aspektem tematu jest również znaczenie uczt w sztuce i ich twórcze wykorzystanie jako pola działań artystycznych. W tym kontekście jesteśmy otwarci na referaty dotyczące analiz literatury pięknej, sztuk plastycznych i performatywnych, dzieł filmowych i teatralnych.
Problematyka konferencji będzie koncentrowała się wokół następujących zagadnień:
- przestrzeń uczt
- gościnność, relacja gość – gospodarz
- tradycyjne i nowe formy ucztowania
- rola i znaczenie uczty w kulturze polskiej oraz kulturach świata
- symbolika uczty
- więziotwórcza wartość wspólnego stołu
- etykieta obowiązująca podczas uczt
- rytuały związane z biesiadowaniem
- zagrożenia i niebezpieczeństwa ucztowania
- łakomstwo i smakoszostwo
- uczty w literaturze, filmie, sztuce
Jesteśmy otwarci również na propozycje innych tematów, związanych z głównym zagadnieniem konferencji.
Konferencja „Uczta w kulturze” stanowi podsumowanie seminariów o jedzeniu „Pożywka” organizowanych w semestrze letnim na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach. Przewidujemy również rozmaite wydarzenia towarzyszące konferencji, o których będziemy sukcesywnie informować.
Abstrakty wystąpień (do 2000 znaków) prosimy przesyłać na adres: antropologiajedzenia@gmail.com do 30 kwietnia 2016 r. Informacja o przyjęciu referatów zostanie podana w pierwszym tygodniu maja.
Komitet naukowy
prof. zw. dr hab. Ewa Kosowska
dr hab. Marek Pacukiewicz
dr Alicja Głutkowska-Polniak
Komitet organizacyjny
mgr Kamil Kozakowski
mgr Aleksandra Niemczyńska
mgr Agata Stronciwilk
mgr Dominika Zagrodzka