Interdyscyplinarna konferencja naukowa „Przy wspólnym stole”


MINIONA -

Wydział Dziennikarstwa, Informacji i Bibliologii
Częstochowa, ul. Zbierskiego 2/4

Katedra Książki i Historii Mediów Wydziału Dziennikarstwa, Informacji i Bibliologii Uniwersytetu Warszawskiego zaprasza do udziału w interdyscyplinarnej konferencji na temat jednego z najważniejszych aspektów ludzkiego życia, jakim jest jedzenie. 

Nawiązując do słów Seneki Młodszego "Niczego prócz pokarmu natura nie pragnie" chcemy zaprezentować wyniki badań nad dziedzictwem kulinarno-obyczajowy prowadzonym przez historyków i antropologów kultury, bibliologów, archeologów, historyków sztuki, literaturoznawców, socjologów, psychologów, medioznawców oraz wszystkich badaczy, zajmujących się szeroko rozumianą problematyką jedzenia jako elementu dziedzictwa kulturowego w wymiarze narodowym, jak i tym szerszym – europejskim, uniwersalnym, światowym.

Niezależnie od epoki historycznej dobry i smaczny posiłek był i jest ważnym elementem życia codziennego. Choć gusta i upodobania kulinarne zmieniają się – np. w dawnych czasach kawior wykorzystywany był jako karma dla drobiu bądź pokarm dla niewolników, a Europa doceniła czekoladę dopiero w XVI wieku – to nic nie straciło na aktualności stwierdzenie autora pierwszej polskiej książki kucharskiej Stanisława Czernieckiego, że "[...] i te mają ludzie z natury attrybuta, że się w smakach różnych kochają nie tylko z apetytu, ale też z biegłości, umiejętności i wiadomości". 

Współcześnie problematyka jedzenia poddawana jest badaniom pod wieloma względami np. trendów na zdrową żywność i szczupłą sylwetkę, mody na gotowanie i prowadzenie blogów, turystyki kulinarnej, zwyczajów żywieniowych wynikających ze stylu życia czy medialnych i popularnych programów telewizyjnych. 

W ramach wiodących wątków tematycznych organizatorzy konferencji przewidują osiem wielodziedzinowych paneli:

1. Od tradycji mówionej do książki kucharskiej i kulinarnego bloga.
2. Rola i funkcje wspólnego posiłku.
3. Potrawy i zwyczaje kulinarne.
4. Kultura materialna i symboliczna stołu.
5. Jedzenie w sztukach.
6. Media w kuchni, kuchnia w mediach.
7. Gotowanie na ekranie.
8. Turystyka kulinarna.

Zgłoszenie tematów referatów (wraz z abstraktami) przyjmowane są do 17 marca 2017 r.

Zgłoszenie uczestników konferencji (bez referatów) przyjmowane są do 1 czerwca 2017 r.

Czas przewidziany na referat – 15 min. (zapewniamy sprzęt do prezentacji multimedialnych).

Opłata konferencyjna wynosi 350 PLN. Dla studentów i doktorantów 100 PLN. Organizatorzy nie zapewniają noclegów. 

Formularz zgłoszeniowy dostępny jest pod adresem: https://www.wdib.uw.edu.pl/studenci/649-przy-wspolnym-stole-konferencja-naukowa-29-30-06-2017-r






Źródło:  https://www.wdib.uw.edu.pl/studenci/649-przy-wspolnym-stole-konferencja-naukowa-29-30-06-2017-r

Aktualizacja:  2016-11-29