Kulinaria w kształtowaniu produktu turystycznego. Teoria i praktyka.
Częstochowa, ul. Zbierskiego 2/4
Celem konferencji jest integracja środowiska naukowców zajmujących się tematyką produktu turystycznego o charakterze kulinarnym, przedstawienie współczesnych poglądów na temat stanu i perspektyw rozwoju turystyki kulinarnej, zaprezentowanie zagadnień teoretycznych, możliwości i ograniczeń w warunkach polskich oraz zwrócenie uwagi na dobre praktyki z zagranicy. Konferencja będzie także okazją do spotkania się i zaprezentowania potencjału rozwoju turystyki kulinarnej w Polsce.
Organizatorzy konferencji maja zaszczyt zaprosić grono uczestników reprezentujących środowisko naukowe, branżę turystyczną, samorządy i organizacje turystyczne.
Problematykę konferencji wyznaczają następujące zagadnienia:
- miejsce kulinariów w turystyce
- kulturowa wartość kulinarnego produktu turystycznego
- obiekt hotelarski na szlaku kulinarnym
- przykłady produktów
- tworzenie innowacyjnych produktów turystycznych
- organizacja i zarządzanie szlakiem kulinarnym
- turystyka kulinarna w Polsce i na świecie
- produkt turystyczny jako wydarzenie