Apetyt na jedzenie. Pokarm w społeczeństwie, kulturze, symbolice na przestrzeni dziejów
Częstochowa, ul. Zbierskiego 2/4
Tematyka konferencji ma w zamyśle organizatorów obejmować cały szereg ważnych dla kultury pól badawczych. Będzie to zatem próba pokazania, jak w różnych kontekstach, kulturach i w różnym czasie historycznym funkcjonowało i funkcjonuje jedzenie. Z tego też powodu konferencję traktujemy jako spotkanie interdyscyplinarne, a zaproszenie na nią kierujemy do antropologów kulturowych, archeologów, dietetyków, filologów, filozofów, historyków kultury, historyków sztuki, kulturoznawców, literaturoznawców, socjologów oraz wszystkich badaczy, którzy mogą podzielić się interesującą refleksją na temat roli i znaczenia jedzenia w kulturze.
Mają na uwadze, że jedzenie jest kategorią niezwykle „pojemną”, mieszczącą zarówno czynność jedzenia, jak i jego elementy składowe, a więc pokarm czy pożywienie oraz rytuały, jakie towarzyszą jego przygotowaniu, proponujemy następujące zakresy tematyczne referatów odnoszących się do tak rozumianego pojęcia:
- jedzenie w sferze praktyk społecznych, działań komunikacyjnych i symbolicznych,
- jedzenie jako znaki tożsamości,
- jedzenie w praktyce życia codziennego,
- jedzenie na wsi i w mieście – przemiany zwyczajów konsumpcyjnych,
- jedzenie w dyskursie kulinarnym,
- jedzenie a zdrowie,
- jedzenie jako element turystyki kulinarnej,
- jedzenie jako element dziedzictwa kulturowego,
- jedzenie w literaturze i sztuce.
Powyższe tematy z pewnością nie wyczerpują problematyki, mogą jedynie wskazać kierunek poszukiwań badawczych. Jesteśmy otwarci na Państwa propozycje.