KONTROLA JAKOŚCI PASZ
INSTYTUT ZOOTECHNIKI W KRAKOWIE – PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY, KRAJOWE LABORATORIUM PASZ W LUBLINIE oraz PAŃSTWOWY INSTYTUT WETERYNARYJNY – PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY W PUŁAWACH
Zapraszają na:
XXIX Konferencję Naukowo-Techniczną na temat: KONTROLA JAKOŚCI PASZ
Miejsce Konferencji – Miejsce Konferencji (obrady): Sandomierz, Zespół Dworski Hotel Sarmata, ul. Zawichojska 2
Termin Konferencji: 26-27 kwietnia 2012 r.
Biuro Konferencji: informacji udziela mgr Marina Struzik, Instytut Zootechniki-Państwowy Instytut Badawczy,
Krajowe Laboratorium Pasz, ul. Chmielna 2, 20-079 Lublin,
tel. (81) 532-48-56, fax. (81) 532-48-56, 743-63-49,
tel. kom. 502-023-206; E-mail: struzik@clpp.lublin.pl .
Celem Konferencji o charakterze szkoleniowym jest przedstawienie pracownikom Zakładów Higieny Weterynaryjnej aktualnych zagadnień kontroli jakości pasz na potrzeby urzędowej kontroli pasz i kontroli wewnętrznej.
Wykładowcami będą pracownicy naukowi Instytutu Zootechniki-PIB w Krakowie, Państwowego Instytut Weterynaryjnego - PIB w Puławach i innych jednostek badawczych.
Rozważane zagadnienia dotyczyły będą problemów utrzymania jakości badań chemicznych i mikrobiologicznych pasz w aspekcie bezpieczeństwa oraz utrzymania wymaganej lub deklarowanej jakości pasz w aspekcie bezpieczeństwa człowieka i zwierząt, z uwzględnieniem jakości produktów zwierzęcego pochodzenia.
Tezy:
1. Aktualne przepisy dotyczące kontroli bezpieczeństwa i jakości pasz
2. Kierunki zmian ustawodawstwa europejskiego w zakresie bezpieczeństwa paszowego (dioksyny, inne)
3. Substancje niepożądane i szkodliwe w paszach.
3. Zasada przejrzystości badań pasz
4. Walidacja metod badawczych środków żywienia zwierząt
5. Wyniki porównań międzylaboratoryjnych
6. Homogeniczność dodatków paszowych i pasz leczniczych – metodyka badawcza i wyniki oceny pasz krajowych
7. Dopuszczalne tolerancje składników pokarmowych i dodatków paszowych – interpretacja wyników badania pasz zgodnie z rozporządzeniem KE nr 939/10
8. Krajowy plany urzędowej kontroli pasz – ocena zagrożeń i analiza ryzyka na potrzeby urzędowej kontroli pasz
9. Metody badania składników pokarmowych, dodatków paszowych i substancji niepożądanych i szkodliwych – parametry walidacji metod i ich wykorzystanie do oceny i interpretacji wyników.