KONTROLA JAKOŚCI PASZ


MINIONA -

Sandomierz

 

 

INSTYTUT ZOOTECHNIKI W KRAKOWIE – PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY, KRAJOWE LABORATORIUM PASZ W LUBLINIE oraz PAŃSTWOWY INSTYTUT  WETERYNARYJNY – PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY W PUŁAWACH

Zapraszają na:

XXIX Konferencję Naukowo-Techniczną na temat: KONTROLA JAKOŚCI PASZ

Miejsce  Konferencji – Miejsce  Konferencji  (obrady): Sandomierz, Zespół Dworski Hotel Sarmata,  ul. Zawichojska 2

Termin Konferencji:  26-27 kwietnia 2012 r.

 

Biuro Konferencji: informacji udziela mgr Marina Struzik, Instytut Zootechniki-Państwowy Instytut Badawczy,

Krajowe Laboratorium Pasz, ul. Chmielna 2, 20-079 Lublin, 

tel. (81) 532-48-56, fax. (81) 532-48-56, 743-63-49,

tel. kom. 502-023-206; E-mail: struzik@clpp.lublin.pl .

 

Celem Konferencji o charakterze szkoleniowym jest przedstawienie pracownikom Zakładów Higieny Weterynaryjnej aktualnych zagadnień kontroli jakości pasz na potrzeby urzędowej kontroli pasz i kontroli wewnętrznej.

Wykładowcami będą pracownicy naukowi Instytutu Zootechniki-PIB w Krakowie, Państwowego Instytut Weterynaryjnego - PIB w Puławach i innych jednostek badawczych.

Rozważane zagadnienia dotyczyły będą problemów utrzymania jakości badań chemicznych i mikrobiologicznych pasz w aspekcie bezpieczeństwa oraz utrzymania wymaganej lub deklarowanej jakości pasz w aspekcie  bezpieczeństwa człowieka i zwierząt, z uwzględnieniem jakości produktów zwierzęcego pochodzenia.

 

Tezy:

1. Aktualne przepisy dotyczące kontroli bezpieczeństwa i jakości pasz

2. Kierunki zmian ustawodawstwa europejskiego w zakresie bezpieczeństwa paszowego (dioksyny, inne)

3. Substancje niepożądane i szkodliwe w paszach.

3. Zasada przejrzystości badań pasz

4. Walidacja metod badawczych środków żywienia zwierząt

5. Wyniki porównań międzylaboratoryjnych

6. Homogeniczność dodatków paszowych i pasz leczniczych – metodyka badawcza i wyniki oceny pasz krajowych

7. Dopuszczalne tolerancje  składników pokarmowych  i dodatków paszowych – interpretacja wyników badania pasz zgodnie z rozporządzeniem KE nr 939/10

8. Krajowy plany urzędowej kontroli pasz – ocena zagrożeń i analiza ryzyka na potrzeby urzędowej kontroli pasz

9. Metody badania składników pokarmowych, dodatków paszowych i substancji niepożądanych i szkodliwych – parametry walidacji metod i ich wykorzystanie do oceny i interpretacji wyników.

 

 






Źródło:  http://www.klp.izoo.krakow.pl/

Aktualizacja:  2012-04-10 00:00:00