Konferencje naukowe 2019

 

I Międzynarodowa Konferencja Naukowa Opakowania żywności – zagrożenie dla zdrowia? Fakty i mity.


-
Warszawa

Związki endokrynnie czynne obecne w opakowaniach żywności mogą działać toksycznie na układ hormonalny człowieka. Sprawne funkcjonowanie tego układu warunkuje prawidłową równowagę metaboliczną oraz nie dopuszcza do zaburzeń czynności innych narządów organizmu.

Podczas nadchodzącej Konferencji poruszymy kwestie dotyczące, m.in.: opakowań żywności jako źródła związków endokrynnie czynnych, zaburzeń metabolicznych wywołanych dysregulacją gospodarki hormonalnej, podstawy priorytetyzacji zagrożeń substancjami endokrynnie czynnymi w otoczeniu człowieka.

Na zakończenie Konferencji odbędzie się debata na temat: „Opakowania żywności zagrożeniem dla zdrowia?" podsumowującą poszczególne sesje tematyczne.

Wśród zaproszonych Gości znajdą się między innymi tacy Eksperci jak:

  • prof. dr hab. n. med. Marek Ruchała
    Katedra i Klinika Endokrynologii, Przemiany Materii i Chorób Wewnętrznych, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu;
  • prof. dr hab. inż. Ewa Osińska
    Katedra Roślin Warzywnych i Leczniczych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie;
  • dr n. med. Robert Bańkowski
    Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny (NIZP – PZH)
  • dr n. med. Katarzyna Góralczyk
    Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny (NIZP – PZH)
  • prof. dr inż. Katarzyna Stoś
    "Zastępca Dyrektora ds. Bezpieczeństwa Żywności i Suplementów Diety
    Instytutu Żywności i Żywienia im. A. Szczygła w Warszawie "
  • dr n.med. Aleksandra Rutkowska
    Wydział Nauk o Zdrowiu z Oddziałem Pielęgniarstwa i Instytutem Medycyny Morskiej i Tropikalnej, Gdański Uniwersytet Medyczny w Gdańsku
  • prof. dr. hab. n. med. Andrzej Milewicz
    Prezes Zarządu Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego

W programie m. in.:

  • Opakowania żywności jako źródło związków endokrynnie czynnych
  • Rola związków endokrynnie czynnych w zaburzeniach czynności gonad
  • Podstawy priorytetyzacji zagrożeń substancjami endokrynnie czynnymi w otoczeniu człowieka
  • Środowiskowe narażenie na dioksyny - źródła, zagrożenia, ocena ryzyka
  • Oznaczanie związków endokrynologicznie czynnych w próbkach środowiskowych.

 

Uczestniczący w konferencji lekarze będą mogli uzyskać 9 punktów edukacyjnych twardych zgodnie z obowiązującymi przepisami Ministra Zdrowia.

 

Serdecznie zapraszamy do udziału i dyskusji.


Organizatorzy:

EEC-Marketing Sp. z o.o.
ul. Wybrzeże Kościuszkowskie 31/33,
00-379 WarszawaEuropejskie Stowarzyszenie Promocji Zdrowia
"PRO-SALUTEM" 
ul. Marconich 3 lok. 18C, 02-931 Warszawa


Dyscypliny naukowe:

Technologia żywnoći i żywienia


Źródło:  http://zdrowe-opakowania.pl/2014/