I Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Opakowania żywności – zagrożeniem dla zdrowia? Fakty i mity 2014 r.”
Wiele substancji wykorzystywanych w przemyśle, rolnictwie czy gospodarstwie domowym, a także zawartych w żywności może wykazywać działanie endokrynnie czynne. Należą do nich wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, dioksyny, czy też niektóre pestycydy.
Niepokojącym jest fakt, że mogą być one także zawarte w opakowaniach żywności i do niej przenikać. Dlatego też monitorowanie ich zawartości jest priorytetowym obiektem badań, ponieważ związki endokrynnie czynne mogą prowadzić do zaburzeń funkcjonowania układu dokrewnego, immunologicznego oraz sprzyjają rozwojowi niektórych typów nowotworów. Wiele z nich charakteryzuje się dużą trwałością i kumulują się w środowisku wpływając na ekosystemy.
Europejskie Stowarzyszenie Promocji Zdrowia Pro-Salutem wychodząc naprzeciw oczekiwaniom organizacji pozarządowych, konsumenckich i pacjenckich zaprasza do udziału
w I Międzynarodowej Konferencji „Opakowania żywności – zagrożenie dla zdrowia? Fakty i mity”, która odbędzie się w dniu 15 listopada 2014 r. w Warszawie w Hotelu Radisson Blue Sobieski.
Nasi Eksperci wypowiedzą się na tematy związane, między innymi z obecnością związków endokrynnie czynnych w opakowaniach i żywności, działaniem tych związków na funkcjonowanie poszczególnych narządów i modyfikacje ich cech strukturalnych. Ponadto, omówione będą podstawy priorytetyzacji zagrożeń związanych z bezpiecznym przechowywaniem żywności.
Pragniemy, aby wnioski i konkluzje z nadchodzącego wydarzenia przyczyniły się do pełniejszego zrozumienia zagrożeń płynących z obecności związków endokrynnie czynnych na organizm człowieka. Do udziału zapraszamy nauczycieli akademickich, doktorantów oraz organizacje pozarządowe, konsumenckie i pacjenckie, przedstawicieli Parlamentu, media, a także organizacje branżowe.
Liczymy na Państwa udział i zaangażowanie w tym ważnym, naukowym wydarzeniu.