RELACJA Z KONFERENCJI
VIII Konferencję Naukową z cyklu:JAKOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI nt.: "Żywność przyszłości – czyli jaka?"


-

Warszawa

Organizatorem konferencji było Polskie Towarzystwo Technologów żywności Oddział Warszawski oraz Wydział Nauk o żywności SGGW. Temat przewodni konferencji to: "Żywność przyszłości – czyli jaka?". Natomiast w szczególności poruszane były następujące zagadnienia: Metody pozyskiwania surowców roślinnych i zwierzęcych jako czynnik kształtujący jakość żywności (GMO, rolnictwo zintegrowane, intensywne, ekstensywne, ekologiczne), Żywność minimalnie przetworzona, wysoko przetworzona, tradycyjna, ekologiczna - wady i zalety, Kierunki zmian w technologii przetwarzania żywności, Rozwój technologii z wykorzystaniem zamrażania, Tworzenie nowych produktów, Modyfikacja składu żywności, Oczekiwania konsumentów dotyczące cech użytkowych i żywieniowych żywności, Prozdrowotne funkcje żywności, Rozwój rynku dań gotowych, Gastronomia indywidualna i systemowa - jej udział w produkcji żywności W trakcie konferencji przedstawiono referaty plenarne zaproszonych wybitnych specjalistów. Odbyła się sesja posterowa, wystąpienia przedstawicieli sektora żywnościowego, wystawy. Konferencja odbyła się w Warszawie w dniach 23-24 listopada 2011 roku.