Ogólnopolska konferencja naukowa „ O jedzeniu - kultura, gastronomia, kulinarne sekrety”
Przygotowywanie potraw dla jednych jest formą sztuki, dla innych – codziennym obowiązkiem, niekiedy pracą. Są i tacy, dla których to sposób odpoczynku, kreatywne spełnienie. Jedzenie, gotowanie, kulinarne podróże to także ogromna część ludzkiej kultury, regulowana obyczajami, dostępnością produktów determinujących określone diety, lecz i preferencje. To dziedzina stale obecna również w wymiarze kulturowym, w literaturze, filmie, serialu, sztukach plastycznych, współcześnie ponadto w social mediach. Jedzenie, jak pisze Adriana Celińska, może być „czymś więcej niż prostą »odżywką«, bo jego wytwarzanie, przygotowywanie i konsumowanie stwarzają rytuały i zachowania magiczne”. Kulinaria mogą sprawić, że poznaje się inną kulturę, są czymś w rodzaju podróży, którą odbywa się w wymiarze zmysłowym. Obyczaje jedzeniowe i zwyczaje ustanawiają codzienność, budują relacje z innymi, są częścią ludzkiego świata czy wręcz nawet rozrywki. Dla wielu mówienie o jedzeniu to nie tylko wspominanie o smakach, lecz także informowanie o walorach zdrowotnych, kaloriach, dietach. To także wymiar ekonomiczny odnoszenie się do kwestii procesów produkcyjnych. To także sposób życia, wybór i aspekt zdrowotny. Nie sposób więc nie zwrócić uwagi, jak duża rolę odgrywają w naszym życiu kulinaria, a widząc wielowymiarowy potencjał tematyczny, organizatorzy konferencji proponują namysł nad m.in. takimi kwestiami jak:
- żywienie codzienne;
- książki kucharskie;
- przepisy;
- jedzenie w kulturze – literatura, film, serial, etc.;
- sztuki wizualne a kulinaria;
- czasopisma i poradniki;
- inspiracje;
- kuchnia i gotowanie;
- przetwory;
- alkohole;
- społeczności i wymiana;
- gastronomia;
- kultura jedzenia;
- kuchnie świata;
- podróże kulinarne;
- media i social media;
- język;
- żargon gastronomiczny;
- historia;
- filozofia;
- ekologia;
- zdrowie;
- zdrowa żywność;
- produkty lokalne;
- wyobraźnia i kreatywne gotowanie
- potrawy regionalne i tradycyjne;
- święta i celebracje;
- imprezy i catering
- fast foody;
- mody i trendy żywieniowe;
- tabu;
- żywność genetycznie modyfikowana;
- produkcja żywności;
- programy kulinarne;
- kulinarni celebryci;
- gadżety kuchenne;
- jedzenie jako rytuał i celebra;
- rytuał a spożywanie;
- zaburzenia odżywiana;
- zdrowa żywność, żywność ekologiczna etc.;
- mody żywieniowe;
- diety, dietetycy etc.;
- przemysł spożywczy;.
- praca w gastronomii;
- psychologia;
- edukacja.
Oczywiście organizatorzy zapraszają do proponowania własnych interpretacji i koncepcji do przesyłania abstraktów, których problematyka nie została wymieniona w powyższym zestawieniu. Ostateczny termin nadsyłania abstraktów na adres kik.ekonferencja@gmail.com mija 15 listopada 2024 roku. Na podany adres prosimy przesłać dokument w formacie edytowalnym (.doc, .docx, .rtf), zatytułowany wg schematu „Imię Nazwisko, Tytuł referatu” i zawierający:
- abstrakt (max. 600 słów);
- tytuł referatu (bez użycia capslocka)
- aktualną afiliację i tytuł naukowy;
- numer telefonu oraz adres email.
Na pokrycie kosztów związanych z organizacją konferencji przewiduje się opłatę konferencyjną w wysokości 200 PLN. Organizatorzy przewidują publikację w formie recenzowanej monografii w serii „Perspektywy Ponowoczesności” lub numeru czasopisma.