Ogólnopolska konferencja naukowa „ O jedzeniu - kultura, gastronomia, kulinarne sekrety”


-

Online

Przygotowywanie potraw dla jednych jest formą sztuki, dla innych – codziennym obowiązkiem, niekiedy pracą. Są i tacy, dla których to sposób odpoczynku, kreatywne spełnienie. Jedzenie, gotowanie, kulinarne podróże to także ogromna część ludzkiej kultury, regulowana obyczajami, dostępnością produktów determinujących określone diety, lecz i preferencje. To dziedzina stale obecna również w wymiarze kulturowym, w literaturze, filmie, serialu, sztukach plastycznych, współcześnie ponadto w social mediach. Jedzenie, jak pisze Adriana Celińska, może być „czymś więcej niż prostą »odżywką«, bo jego wytwarzanie, przygotowywanie i konsumowanie stwarzają rytuały i zachowania magiczne”. Kulinaria mogą sprawić, że poznaje się inną kulturę, są czymś w rodzaju podróży, którą odbywa się w wymiarze zmysłowym. Obyczaje jedzeniowe i zwyczaje ustanawiają codzienność, budują relacje z innymi, są częścią ludzkiego świata czy wręcz nawet rozrywki. Dla wielu mówienie o jedzeniu to nie tylko wspominanie o smakach, lecz także informowanie o walorach zdrowotnych, kaloriach, dietach. To także wymiar ekonomiczny odnoszenie się do kwestii procesów produkcyjnych. To także sposób życia, wybór i aspekt zdrowotny. Nie sposób więc nie zwrócić uwagi, jak duża rolę odgrywają w naszym życiu kulinaria, a widząc wielowymiarowy potencjał tematyczny, organizatorzy konferencji proponują namysł nad m.in. takimi kwestiami jak:

  • żywienie codzienne;
  • książki kucharskie;
  • przepisy;
  • jedzenie w kulturze – literatura, film, serial, etc.;
  • sztuki wizualne a kulinaria;
  • czasopisma i poradniki;
  • inspiracje;
  • kuchnia i gotowanie;
  • przetwory;
  • alkohole;
  • społeczności i wymiana;
  • gastronomia;
  • kultura jedzenia;
  • kuchnie świata;
  • podróże kulinarne;
  • media i social media;
  • język;
  • żargon gastronomiczny;
  • historia;
  • filozofia;
  • ekologia;
  • zdrowie;
  • zdrowa żywność;
  • produkty lokalne;
  • wyobraźnia i kreatywne gotowanie
  • potrawy regionalne i tradycyjne;
  • święta i celebracje;
  • imprezy i catering
  • fast foody;
  • mody i trendy żywieniowe;
  • tabu;
  • żywność genetycznie modyfikowana;
  • produkcja żywności;
  • programy kulinarne;
  • kulinarni celebryci;
  • gadżety kuchenne;
  • jedzenie jako rytuał i celebra;
  • rytuał a spożywanie;
  • zaburzenia odżywiana;
  • zdrowa żywność, żywność ekologiczna etc.;
  • mody żywieniowe;
  • diety, dietetycy etc.;
  • przemysł spożywczy;.
  • praca w gastronomii;
  • psychologia;
  • edukacja.

Oczywiście organizatorzy zapraszają do proponowania własnych interpretacji i koncepcji do przesyłania abstraktów, których problematyka nie została wymieniona w powyższym zestawieniu. Ostateczny termin nadsyłania abstraktów na adres kik.ekonferencja@gmail.com mija 15 listopada 2024 roku. Na podany adres prosimy przesłać dokument w formacie edytowalnym (.doc, .docx, .rtf), zatytułowany wg schematu „Imię Nazwisko, Tytuł referatu” i zawierający:

  • abstrakt (max. 600 słów);
  • tytuł referatu (bez użycia capslocka)
  • aktualną afiliację i tytuł naukowy;
  • numer telefonu oraz adres email.

Na pokrycie kosztów związanych z organizacją konferencji przewiduje się opłatę konferencyjną w wysokości 200 PLN. Organizatorzy przewidują publikację w formie recenzowanej monografii w serii „Perspektywy Ponowoczesności” lub numeru czasopisma.






Źródło:  http://kulinariaekonferencja.wordpress.com/

Aktualizacja:  2024-08-18 23:49:34