"Czym skorupka za młody..." żywienie niemowląt i małych dzieci
Częstochowa, ul. Zbierskiego 2/4
Tytuł
Czym skorupka za młodu.....
Zasady prawidłowego żywienia i postępowania dietetyczno
- terapeutycznego u dzieci do 3 roku życia w praktyce pediatrycznej
Model szkolenia
Warsztaty – łącznie 7 godz. (10.00-17.00)
Wykładowcy
prof. dr hab. n. med. Hanna Szajewska, WUM dr hab. n. med. Andrea Horvath, WUM
dr hab. n. med. Piotr Dziechciarz, WUM
dr n. med. Agnieszka Krauze, WUM
dr n. med. Michał Brzeziński, Stowarzyszenie „Zdrowe Pokolenia” mgr inż. Agnieszka Kuczewska, dietetyk
lek. med. Marta Sibilska
mgr inż Aleksandra Żyła-Pawlak
Program warsztatów
1. Warsztat realizowany w 1 grupie. Badania naukowe dotyczące żywienia Wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale baliście się zapytać (45’)
– prof. Hanna Szajewska
Warsztaty realizowane w 2 grupach
2. Żywienie dziecka w pierwszym roku życia (45’) – Karmienie naturalne, mleko mody kowane, pokarmy uzupełniające – dr hab. Andrea Horvath
3. Witamina D, witamina K, DHA, żelazo kiedy, jak, dlaczego? (45’) – Zasady suplementacji w pierwszych 3. latach życia – dr Piotr Dziechciarz
Warsztaty realizowane w 2 grupach
4. „Nie wybieraj kota w worku” (45’) – Jakość, bezpieczeństwo i dopasowanie do potrzeb żywności dla niemowląt i małych dzieci – mgr inż. Agnieszka Kuczewska
5. Rozmowa o żywieniu w gabinecie pediatry (45’) – Jak wykorzystać dostępne narzędzia? – dr Michał Brzeziński
Warsztaty realizowane w 2 grupach
6. Jak obliczyć zapotrzebowanie energetyczne i na składniki odżywcze u chorego dziecka? (45’) – mgr inż. Aleksandra Żyła-Pawlak
7. Żywienie w chorobach przewlekłych (45’) – jak i kiedy skierować dziecko do HEN? – lek. med. Marta Sibilska
Warsztat realizowany w 1 grupie.
8. Rozpoznawanie i leczenie alergii na białka mleka krowiego. (45’) Przypadki kliniczne z praktyki lekarza alergologa i pediatry – dr Agnieszka Krauze
Uczestnicy warsztatów otrzymają 5 punktów edukacyjnych