ŚWIAT KULINARNY W JĘZYKU, KULTURZE I LITERATURZE I


MINIONA -

Instytut Językoznawstwa w Uniwersytecie Humanistyczno-Przyrodniczym w Częstochowie
Częstochowa, ul. Zbierskiego 2/4

Konferencja jest pierwszym spotkaniem poświęconym badaniom w zakresie kulinariów w języku, kulturze i literaturze. Temat ramowy konferencji jest związany z obszarem kulinarnym, który jest obecny w wielu sferach naszego życia. To swoisty fenomen przestrzeni publicznej, przedmiot szeroko rozumianego interdyscyplinarnego dyskursu naukowego. Konferencja organizowana jest przez Instytut Językoznawstwa w Uniwersytecie Humanistyczno-Przyrodniczym w Częstochowie oraz Zakład Lingwistyki Stosowanej Instytutu Filologii Germańskiej w Uniwersytecie Wrocławskim.

Celem konferencji jest pogłębienie refleksji nad istotą i wagą świata kulinarnego, jego udziału w procesie rozwoju dużych społeczeństw i mniejszych społeczności w różnych językach i kulturach w Europie.

Jako punkt wyjścia do dyskusji i refleksji naukowej proponujemy następujące obszary tematyczne:

- KULINARIA, KUCHNIA, PRZYPRAWY i SMAK w dyskursie interdyscyplinarnym, w tym, w badaniach językoznawczych i literaturoznawczych;

-  KULINARIA, KUCHNIA, PRZYPRAWY i SMAK w świetle rozwoju leksyki w poszczególnych okresach rozwoju danego języka;

-  KULINARIA, KUCHNIA, PRZYPRAWY i SMAK – implikacje glottodydaktyczne;

-  znaczenie i symboliczna rola kulinariów w różnych kulturach i obszarach geograficznych;

- obrazy konsumpcji oraz zjawisk z nią związanych w języku i literaturze;

- obraz czynności i materiałów kuchennych w języku i literaturze;

-  aspekty społeczne, psychologiczne, filozoficzne oraz translatoryczne;

-  leksyka kulinarna w przepisach i opracowaniach leksykograficznych;

- kulinarne gatunki tekstu;

-  onomastyka kulinarna;

-  turystyka kulinarna w języku, literaturze i kulturze

-  Wymiar sacrum i profanum w kulinariach.

Liczymy także na kontrastywne, konfrontatywne i komparatystyczne przyczynki: język niemiecki, język polski i inne języki. Z przyjemnością zaakceptujemy także propozycje innych tematów.

Języki konferencji: język polski, język niemiecki, język angielski






Źródło:  http://swiatkulinarny.weebly.com/

Aktualizacja:  2021-07-06 13:43:11