Turystyka kulinarna na rzecz zrównoważonego rozwoju


MINIONA -

Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula (online)
Częstochowa, ul. Zbierskiego 2/4

Celem tegorocznej konferencji jest prezentacja prac, wymiana poglądów oraz wspólna dyskusja nad kierunkami i perspektywami rozwoju turystyki kulinarnej. Wymiana doświadczeń oraz prezentacja wyników badań dotyczących dziedzictwa kulinarnego oraz kreowania zrównoważonego rozwoju w oparciu o wydarzenia związane z turystyką kulinarną.

Priorytetowe  działania mające służyć rozwojowi turystyki zrównoważonej obejmują:

·       propagowanie przez turystykę zdrowego stylu życia w harmonii z przyrodą, kreowanie otwartości i tolerancji,

·       dążenie do zachowania i ochrony zasobów przyrody oraz rdzennej kultury,

·       włączenie do rozwoju turystyki w regionach ich mieszkańców (już na etapie planowania) oraz kreowanie nowych źródeł dochodów ludności,

·       ukierunkowanie branży turystycznej na zmniejszenie ilości odpadów oraz oszczędność energii i wody, stymulowanie proekologicznych zachowań wśród kadry turystycznej, lokalnych społeczności i turystów,

·       promowanie polityki otwartego systemu  rynkowego w turystyce, wolnej wymiany usług turystycznych podporządkowanej zasadom zrównoważonego rozwoju i respektującej prawo ochrony środowiska.

Konferencja jest wydarzeniem cyklicznym – to nasza siódma edycja.






Źródło:  https://vistulahospitality.edu.pl/conference/konferencja-pt-turystyka-kulinarna-na-rzecz-zrownowazonego-rozwoju

Aktualizacja:  2023-03-15 17:02:40