Turystyka kulinarna na rzecz zrównoważonego rozwoju
Częstochowa, ul. Zbierskiego 2/4
Celem tegorocznej konferencji jest prezentacja prac, wymiana poglądów oraz wspólna dyskusja nad kierunkami i perspektywami rozwoju turystyki kulinarnej. Wymiana doświadczeń oraz prezentacja wyników badań dotyczących dziedzictwa kulinarnego oraz kreowania zrównoważonego rozwoju w oparciu o wydarzenia związane z turystyką kulinarną.
Priorytetowe działania mające służyć rozwojowi turystyki zrównoważonej obejmują:
· propagowanie przez turystykę zdrowego stylu życia w harmonii z przyrodą, kreowanie otwartości i tolerancji,
· dążenie do zachowania i ochrony zasobów przyrody oraz rdzennej kultury,
· włączenie do rozwoju turystyki w regionach ich mieszkańców (już na etapie planowania) oraz kreowanie nowych źródeł dochodów ludności,
· ukierunkowanie branży turystycznej na zmniejszenie ilości odpadów oraz oszczędność energii i wody, stymulowanie proekologicznych zachowań wśród kadry turystycznej, lokalnych społeczności i turystów,
· promowanie polityki otwartego systemu rynkowego w turystyce, wolnej wymiany usług turystycznych podporządkowanej zasadom zrównoważonego rozwoju i respektującej prawo ochrony środowiska.
Konferencja jest wydarzeniem cyklicznym – to nasza siódma edycja.