Kuchnia i kultura stołu na przestrzeni dziejów - konferencja studencko-doktorancka


MINIONA -

Instytut Historii Uniwersytetu w Siedlcach
Częstochowa, ul. Zbierskiego 2/4

Od najdawniejszych czasów ludzie byli zależni od koniecznego do przeżycia pożywienia. Z czasem, gdy zdobywanie pokarmu stało się mniej uciążliwe (zwłaszcza dla wyższych klas społecznych), odżywianie przestało mieć wyłącznie znaczenie biologiczne. Wspólne spożywanie pokarmów zaczęło pełnić rolę rozrywki oraz towarzyszyć uroczystościom kościelnym, rodzinnym, czy państwowym. Gościnność wyrażająca się częstowaniem dobrą i obfitą strawą stała się formą manifestowania osiągniętego statusu społecznego oraz prowadzonego stylu życia. Kiedy sztućce były rzadkością (chociażby w średniowieczu), używanie ich przy stole nie miało charakteru praktycznego a było demonstracją statusu, bogactwa. Kultura stołu ewoluowała przez wieki nieustannie się zmieniając. Ton przemianom nadawały najwyższe kręgi dworskie, następnie zachowania te naśladowały niższe warstwy społeczne.

Sugerowana tematyka wystąpień: kuchnie i kucharze, potrawy na stole, ciekawostki kulinarne, rytuały związane z przygotowywaniem i spożywaniem potraw oraz z kulturą stołu.

Organizatorzy konferencji zamierzają wydać materiały pokonferencyjne w formie zwartej publikacji. Prosimy o zgłaszanie swojego udziału wraz z proponowanym tematem wystąpienia w terminie do końca lutego 2024 roku na adres poczty elektronicznej: knaih@uws.edu.pl

Nie wprowadzamy opłaty konferencyjnej. Goście mają możliwość skorzystania z noclegów na własny koszt (ok. 60 zł za dobę) w akademikach UwS. Prosimy o samodzielną rezerwację. Link do strony osiedla akademickiego: https://domystudenckie.uph.edu.pl/

Serdecznie zapraszamy. Miło nam będzie gościć Was w Siedlcach.






Aktualizacja:  2024-02-07 11:32:26