Słowianie, my lubim... jeść!
Koło Naukowe Slawistów przy Instytucie Filologii Słowiańskiej UAM
serdecznie zaprasza do wzięcia udziału w VII studencko-doktoranckiej konferencji naukowej
"Słowianie, my lubim... jeść!", która odbędzie się 24 maja 2021 roku
na Wydziale Filologii Polskiej i Klasycznej Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
w trybie online
Do wzięcia udziału w VII studencko-doktoranckiej konferencji naukowej z cyklu „Słowianie, my lubim…” zapraszamy studentów/studentki i doktorantów/doktorantki, którzy chcieliby przedstawić efekty własnych studiów, badań, zainteresowań i pasji związanych z krajami słowiańskimi. Celem konferencji jest wymiana wiedzy i doświadczeń związanych z jedzeniem i kuchnią w świecie słowiańskim. Pragniemy, aby nasza konferencja miała charakter interdyscyplinarny, stanowiąc okazję do spotkania zarówno filologów (językoznawców, literaturoznawców), jak i badaczy/badaczek zajmujących się kulturą, antropologią, socjologią, historią, religioznawstwem czy politologią.
Dotychczasowe kulturowe badania żywności pokazały, że pełni ona nie tylko funkcję odżywczą, w każdej wspólnocie odgrywa również rolę symboliczną, indentyfikacyjną, integrującą bądź separującą. Pokarmy są nośnikami znaczeń zróżnicowanych w zależności od kontekstu kulturowego, a narracje o kuchni są zawsze równocześnie narracjami o kulturze i strukturze danej społeczności. Zdaniem Claude Lévi-Straussa społeczeństwa tworzą z kuchni rodzaj mowy, w której wykładają całą swoją strukturę. Barbara Kirshenblatt-Gimblett na podstawie lektury Trójkąta kulinarnego konstatuje: kultura jest kuchnią. Zamysłem organizatorów jest ukazanie relacji pomiędzy kuchnią i pokarmem a innymi sferami codzienności i świętowania Słowian. Interesuje nas miejsce jedzenia w tradycji i współczesności na słowiańskim obszarze kulturowym. Jako przykładowe zakresy badawcze proponujemy następujące pola:
- pokarm w literaturze i kulturze Słowian;
- kuchnia jako znak/kod tożsamości narodowej, lokalnej i ponadreginalnej;
- kuchnia/jedzenie jako nośnik pamięci;
- jedzenie jako wyraz światopoglądu/jedzenie w (nie)świadomości;
- smak i niesmak;
- kultura stołu, biesiadowanie;
- słownictwo kulinarne w językach słowiańskich;
- frazeologia związana z jedzeniem i piciem;
- kulinaria w obrzędach i tradycjach Słowian;
- symbolika jedzenia i picia oraz wierzenia z nimi związane;
- wpływy obce na kuchnie słowiańskie;
- ewolucja potraw codziennych bądź świątecznych;
- jedzenie i picie w przestrzeni publicznej (np. podczas festiwali, jarmarków) i medialnej (np. blogi kulinarne, programy telewizyjne);
- kulinaria jako dzieła sztuki;
- kuchnia i rola żywności w społeczeństwach słowiańskich z perspektwy genderowej;
Udział w konferencji jest bezpłatny. Referaty można wygłaszać we wszystkich językach słowiańskich oraz po angielsku. Konferencja odbędzie się w trybie zdalnym, za pomocą platformy MS Teams. Wszyscy uczestnicy/uczestniczki, którzy/które wygłoszą referaty, otrzymają potwierdzenie uczestnictwa w konferencji w formie skanu. Przewidziana jest publikacja prac w wydanej po spotkaniu, recenzowanej publikacji.
Zgłoszenia na konferencję należy nadsyłać do 7 maja 2021 r. na adres slowianiemylubimjesc@gmail.com. Zgłoszenie musi zawierać imię, nazwisko, stopień naukowy (bez stopnia/lic./mgr), afiliację, temat referatu oraz jego abstrakt (600-1000 znaków ze spacjami). Do dnia 14 maja 2021 r. otrzymają Państwo informację zwrotną o przyjęciu do udziału w konferencji, a następnie szczegółowe informacje dotyczące platformy, przy pomocy której będzie odbywać się nasza konferencja.
Opiekunowie naukowi: prof. UAM dr hab. Krystyna Pieniążek-Marković, dr Patryk Borowiak