Ogólnopolska konferencja naukowa "Kultura & kulinaria 3"
To już trzecia edycja! Kulinaria w kulturze, kultura kulinarna, mody, trendy i potrzeby, piękno i smak, kulinarne i kulturalne podróże. Jedzenie, jak pisze Adriana Celińska, może być „czymś więcej niż prosta »odżywka«, bo jego wytwarzanie, przygotowywanie i konsumowanie stwarzają rytuały i zachowania magiczne”. Kulinaria ponadto ustanawiają codzienność, budują relacje z innymi, są częścią świata kultury, a nawet rozrywki, zaś mówienie o jedzeniu to nie tylko mówienie o smakach, walorach zdrowotnych, kaloriach, dietach czy procesach produkcyjnych, lecz niekiedy i forma sztuki. Wielowymiarowość tych kwestii zasługuje z pewnością na naukowy namysł, dlatego organizatorzy konferencji proponują refleksję m.in. nad następującymi zagadnieniami:
· książki kucharskie dawniej i współcześnie;
· jedzenie i spożywanie w kulturze – literatura, film, serial, etc.;
· kuchnia i gotowanie jako sztuka;
· kultura jedzenia dawniej i dziś; słynne uczty;
· zwyczaje gastronomiczne dawnych kultur i cywilizacji;
· kuchnie świata i turystyka gastronomiczna;
· żywność genetycznie modyfikowana w aspekcie etycznym i kulturowym;
· etyczne, kulturowe i społeczne aspekty produkcji żywności (w tym mięso, nabiał, etc.);
· programy kulinarne; kulinarni celebryci;
· kulinaria w mediach i mediach społecznościowych (blogi, vlogi, fanpejdże etc.);
· gadżety kuchenne i gastronomiczne must have;
· jedzenie jako rytuał i celebra; rytuał a spożywanie; spożywanie a tabu;
· zaburzenia odżywiana jako aspekty kulturowe i cywilizacyjne; wpływ mass mediów na postrzeganie ciała - bulimia, ortoreksja, anoreksja;
· zdrowa żywność, żywność ekologiczna etc.;
· mody żywieniowe; popularne diety, dietetycy etc.;
· nowe trendy społeczne w żywieniu – freganizm, weganizm, wegetarianizm, witarianizm, etc.;
· przemysł spożywczy – oszustwa i matactwa.
Niezależnie przyjmowane będą również studia szczegółowe (case studies) z wykorzystaniem wybranej metodologii mono- lub interdyscyplinarnej.
Ostateczny termin nadsyłania abstraktów na adres kik.ekonferencja@gmail.com mija 1 czerwca 2023 roku. Na podany adres prosimy przesłać dokument w formacie edytowalnym (.doc, .docx, .rtf), zatytułowany wg schematu „Imię Nazwisko, Tytuł referatu” i zawierający:
- abstrakt (max. 600 słów);
- notę biograficzną (max. 80 słów), zawierającą aktualną afiliację, tytuł naukowy oraz profil badawczy
- numer telefonu oraz korespondencyjny email.
Na pokrycie kosztów związanych z organizacją konferencji przewiduje się opłatę konferencyjną w wysokości 200 PLN. Organizatorzy przewidują publikację