Współczesne problemy i zalecenia żywieniowe dotyczące dzieci, dorosłych i osób starszych
Częstochowa, ul. Zbierskiego 2/4
Konferencja poświęcona będzie problemom związanym ze specyfiką odżywiania w poszczególnych fazach rozwoju człowieka, w tym problemom dotyczącym odżywiania dzieci i młodzieży, osób dorosłych, a także osób starszych. W trakcie konferencji omówione zostaną zagadnienia związane z najczęstszymi błędami żywieniowymi, zaburzeniami stanu odżywiania oraz nowe zalecenia żywieniowe dla dzieci, młodzieży oraz osób starszych. Obecność specjalistów z różnych dziedzin nauki, w tym dietetyków, biochemików, farmaceutów i lekarzy będzie kanwą dla wymiany doświadczeń i inspiracją do dyskusji.
Tematyka konferencji
I. Wyzwania współczesnej dietetyki dzieci i młodzieży
- Najczęstsze błędy dietetyczne w żywieniu dzieci i młodzieży
- Błędy żywieniowe jako czynnik etiologiczny chorób dzieci i młodzieży
- Diety ubogoenergetyczne w żywieniu dzieci i młodzieży - charakterystyka, zastosowanie kliniczne
- Suplementy diety w żywieniu dzieci i młodzieży - za i przeciw
II. Problemy i zalecenia żywieniowe u osób dorosłych
- Dieta spersonalizowana - zalecenia i reguły jej przygotowania
- Aspekty prawne i zdrowotne stosowania nowej żywności w żywieniu dorosłych
- Problemy żywieniowe osób z chorobami układu oddechowego
- Czerwone wino jako czynnik kardioprotekcyjny
III. Odżywianie w kontekście starzenia się organizmu
- Niedożywienie jako problem geriatryczny
- Witaminy i mikroelementy w diecie osób starczych starszych
- Miejsce diety w profilaktyce i leczeniu osteoporozy
- Restrykcja kaloryczna a długość i jakość życia
Wykład inauguracyjny poświęcony żywności funkcjonalnej wygłosi prof. dr hab. Józef Korczak.