RELACJA Z KONFERENCJI
VIII Konferencję Naukową z cyklu:JAKOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI nt.: "Żywność przyszłości – czyli jaka?"
-
Warszawa
Organizatorem konferencji było Polskie Towarzystwo Technologów żywności Oddział Warszawski oraz Wydział Nauk o żywności SGGW. Temat przewodni konferencji to: "Żywność przyszłości – czyli jaka?". Natomiast w szczególności poruszane były następujące zagadnienia:
Metody pozyskiwania surowców roślinnych i zwierzęcych jako czynnik kształtujący jakość żywności (GMO, rolnictwo zintegrowane, intensywne, ekstensywne, ekologiczne),
Żywność minimalnie przetworzona, wysoko przetworzona, tradycyjna, ekologiczna - wady i zalety,
Kierunki zmian w technologii przetwarzania żywności,
Rozwój technologii z wykorzystaniem zamrażania,
Tworzenie nowych produktów,
Modyfikacja składu żywności,
Oczekiwania konsumentów dotyczące cech użytkowych i żywieniowych żywności,
Prozdrowotne funkcje żywności,
Rozwój rynku dań gotowych,
Gastronomia indywidualna i systemowa - jej udział w produkcji żywności
W trakcie konferencji przedstawiono referaty plenarne zaproszonych wybitnych specjalistów. Odbyła się sesja posterowa, wystąpienia przedstawicieli sektora żywnościowego, wystawy.
Konferencja odbyła się w Warszawie w dniach 23-24 listopada 2011 roku.